Friday, September 24, 2010

Projek Ais Krim


Saya bercadang berkongsi abstrak yang dibentangkan dalam kertas cadangan untuk projek tahun akhir yang perlu disiapkan 2 semester terakhir ini. Tajuk kajian saya adalah Peranan alginat dan kesan penambahannya ke atas produk ais krim rendah kalori. Doakan saya berjaya siapkan projek ini dengan jayanya.

ABSTRAK

Kajian ini dijalankan untuk menentukan peranan alginat dan kesan penambahannya di dalam produk ais krim rendah kalori. Sebanyak empat belas formulasi berbeza akan dihasilkan menggunakan rekabentuk Simplex Lattice. Tiga jenis penstabil akan digunakan di dalam formulasi ini melibatkan natrium alginat, gam xanthan dan karageenan. Tujuan formulasi campuran ternari ini adalah untuk melihat kesan penambahan alginat di dalam produk ais krim rendah kalori berbanding ejen-ejen penstabil yang lain. Ciri-ciri fizikokimia produk ais krim yang dihasilkan akan ditentukan dengan menentukan kelikatan, kecairan, pH dan juga pengukuran peratusan limpahan manakala analisis proksimat akan dijalankan untuk menentukan kandungan nutrien yang terdapat di dalam produk ais krim. Analisis statistik (ANOVA dan ujian Duncan) akan dilakukan bagi menentukan sama ada terdapat perbezaan yang nyata dalam sampel yang berlainan formulasi. Penilaian sesnsori juga akan dijalankan ke atas produk ais krim yang dihasilkan juga bagi melihat tahap penerimaan dengan membandingkan kualiti produk yang sudah berada di pasaran. Dalam kajian ini, penambahan alginat dijangkakan menghasilkan peningkatan kepada produk ais krim dari segi kelikatan, kecairan, tekstur, limpahan dan sensori.

Kata kunci: Ais krim, Alginat, Kelikatan, Limpahan, Adunan ternari

ABSTRACT

This study will be carried out to investigate the role and effect of alginate addition in low calorie ice cream. Fourteen different formulations will be optimized by ‘simplex lattice design’. Three types of stabilizer will be utilized in these formulation including sodium alginate, xanthan gum and carrageenan. All formulations of ternary mixture are aimed to look at the effect of alginate in low calorie ice cream product compared to other types of stabilizer. The physicochemical characteristics of ice cream produced from these formulations such as viscosity, melting, pH value and measurement of overrun percentage will be investigated. Proximate analysis will also be carried out to determine the nutrient content in ice cream. Statistical analysis (Analysis of Variance and Duncan Test) will be carried out to determine significant differences on the sample. The sensory evaluation test will also be conducted on the ice cream product to see the acceptance level compared to ice cream available in the market. In this study, alginate is expected to show improvement on the viscosity, meltdown, texture, overrun and sensorial acceptance.

Keywords: Ice cream, Alginate, Viscosity, Overrun, Ternary mixture


2 comments:

  1. 1 kotak ais kream mar tempah yek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete